Encoder on 7i96

More
06 Nov 2020 03:23 - 06 Nov 2020 03:24 #188472 by kbec
Encoder on 7i96 was created by kbec
I am hoping you can help me out. It looks like my signals, A,B and index from the encoder are coming in correctly, but my velocity is not right at all. I attached a picture of the halscope with the inputs and the velocity.

Can I fix this in the pncconf?, or do I have to edit the HAL settings in the file? From what I can tell I have something kind of off, but no idea what.
Attachments:
Last edit: 06 Nov 2020 03:24 by kbec. Reason: added info.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 Nov 2020 03:56 - 06 Nov 2020 03:57 #188473 by PCW
Replied by PCW on topic Encoder on 7i96
The velocity looks OK, the variation is due to quadrature error.
(that causes a difference in time between edges even at a constant speed)
this will diminish at higher speeds with high resolution encoders
(or if you can adjust your encoder phasing and symmetry).

If the velocity is for an on-screen display, you can low pass filter it.
Last edit: 06 Nov 2020 03:57 by PCW.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 Nov 2020 16:36 #188517 by kbec
Replied by kbec on topic Encoder on 7i96
I want to be able to set it up to do threading with it, I am on my first steps, getting the signals back to the board right is a win for me.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: PCWjmelson
Time to create page: 0.074 seconds
Powered by Kunena Forum