Lathe stops at code line

More
14 Jun 2019 15:38 #136887 by andypugh
Replied by andypugh on topic Lathe stops at code line

Erikcnc wrote: i messured the B channel. when its turening, 100 rpm, it gives barley 0.02V. when its stops it gives around 3 volts.


That actually sounds right.

Turn the spindle by hand _very_ slowly, you should see both A and B channels vary between at least +2V and -2V.

With the spindle running the DVM sees a square wave, that averages to zero.
The following user(s) said Thank You: Erikcnc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 Jun 2019 18:34 - 14 Jun 2019 19:45 #136900 by Erikcnc
Replied by Erikcnc on topic Lathe stops at code line

andypugh wrote:

Erikcnc wrote: i messured the B channel. when its turening, 100 rpm, it gives barley 0.02V. when its stops it gives around 3 volts.


That actually sounds right.

Turn the spindle by hand _very_ slowly, you should see both A and B channels vary between at least +2V and -2V.

With the spindle running the DVM sees a square wave, that averages to zero.


I just have done that. channel B is indeed changing the values. however channel A stays near -3.28 volts.

EDIT...no sorry i was messuring B and Z...A is just fine.

Another thing. if i watch encoder.oo.velocity while i turning the spindle ccw..i see it reacting. But, if i turn it Cw it doesn't react.

Last edit: 14 Jun 2019 19:45 by Erikcnc.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 Jun 2019 20:40 - 14 Jun 2019 21:10 #136908 by Erikcnc
Replied by Erikcnc on topic Lathe stops at code line
it its moving now. i changed the encoder scale to negative. now it is moving but really really slow. and not the right rpm.

I discovered the gray/white bar in gmoccapy where it shows the 0 until max rpm. there should be a realtime rpm value right?
i doesn't see anything there. No green bar.

Attachments:
Last edit: 14 Jun 2019 21:10 by Erikcnc.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
16 Jun 2019 11:28 - 16 Jun 2019 11:28 #137038 by Erikcnc
Replied by Erikcnc on topic Lathe stops at code line
i was watching the index signal in halshow, and it shows a signal at a certain point. its hard to get to that position by hand.

At this stage i have lost it why it wont work. might be something in the hal file?
Attachments:
Last edit: 16 Jun 2019 11:28 by Erikcnc.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
16 Jun 2019 19:28 #137055 by Erikcnc
Replied by Erikcnc on topic Lathe stops at code line
I have getting it to work now!
On the mesa 7i76e board there are 3 Jumpers. W10 W11 and W13.
on the left is single mode, to the right is differential mode.

in halshow i can now see the position and the channel A and B signals.

unfortunately no Z Index signal and no real time rpm.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
18 Jun 2019 22:34 #137239 by andypugh
Replied by andypugh on topic Lathe stops at code line
It is practically impossible to see a Z pulse.

You can test by using halcmd to setp the index-enable, then turn the spindle by hand and watching for index-enable to go false again.

Does your spindle position increase by 1.0 per turn?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.096 seconds
Powered by Kunena Forum