Help

More
12 May 2021 00:18 #208608 by Ingo
Help was created by Ingo
Hello friends, I apologize for the beginner's questions ... I work with CNC for more than 20 years with Retrofiting and LinuxCNC I am just one ... I have a machine that is not leaving a beautiful finish, on the contrary, when it will make the top o finish looks awful. I already tried to change the PID of the controller of the servo drives and I was not very successful, it improved more but it didn’t solve it. I'm suspecting that it's post processing and I don't know anything about it, I know that the client uses WORKNC, someone could help. Thank you very much

Ingo
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 May 2021 21:26 #208651 by andypugh
Replied by andypugh on topic Help
That looks quite pretty, but I guess it is not what was wanted.

Are the spindle bearings in good condition?

It could be the Z axis PID. If you use Halscope to look at the Z axis position feedback and PID error do you see a cyclic oscillation?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 May 2021 00:53 #208680 by Ingo
Replied by Ingo on topic Help
Hello andypugh, so it's really ugly, the bearings have been replaced with new ones. I worked on the PID, but it may not be good, I didn't notice any changes, for better or worse. I don't know how to use Halscope, I need to learn ....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 May 2021 12:14 #208727 by andypugh
Replied by andypugh on topic Help
The halscope UI is a bit strange even if you already know how to use an Oscilloscope.

linuxcnc.org/docs/2.8/html/hal/tutorial....ec:tutorial-halscope

(You can start it from the "Machine" menu in Axis, I am not sure about other UIs. But you can always get it with the command line "loadusr" given in the tutorial.

Though, the tutorial does assume that you are already in a halcmd session. There is a lot to be said for starting from the top and running through that whole tutorial.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Jun 2021 10:32 #211081 by Ingo
Replied by Ingo on topic Help
Hi,

Thanks for the help, I managed to solve. There were two situations, the first was the Z-axis drive parameter, I increased it proportionally until the motor started to resonate, then I decreased 30% of the value, it was very good. And in interpolation it generated a little mark in the axis reversal and I managed to solve it using G64 P0.002, before I was using G64 P0.02.... The machine is fine Bia machining molds of automotive dies.

Thank you very much for this tips.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: Skullworks
Time to create page: 0.195 seconds
Powered by Kunena Forum