Start 5i25 with a firmware 5i25_g540_enc

More
07 Feb 2021 09:52 - 07 Feb 2021 09:59 #197902 by Alexf2a
I try to start mesa 5i25 with a firmware 5i25_g540_enc for work with step motors with back coupling on the Chinese ranges sino-300.
From one plug 5i25 through a payment of www.cnc4pc.com/c10-bi-direction ... - card.html I manage 3 step motors and via other plug 5i25 through the same payment 3 rulers are got. Judging by file 5i25_g540_enc.pin it is possible to connect 5 rulers to the second payment. All 3 axes without rulers work. But for some reason linuxcnc sees only two rulers. And sees signals of the phase A and B HalScope and as encoder does not perceive them. Connected to different free admissions of the second payment according to a raspinovka - but all the same the axis does not see a ruler - on Halmeter of the indication twitch on 0.005 and all. Found out that rulers can be connected according to a firmware to encoder 0, 2 , and 4. Encoder 1, 3.5 does not work. Prompt in what there can be a reason? I attach the hal and ini files. Excuse for bad English.
Attachments:
Last edit: 07 Feb 2021 09:59 by Alexf2a.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
07 Feb 2021 14:37 #197916 by PCW
What does

sudo mesaflash --device 5i25 --readhmid

report?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
07 Feb 2021 14:55 #197917 by Alexf2a

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2021 12:23 #197996 by Alexf2a
I attach the file after the sudo mesaflash team - device 5i25 - readhmid
All as is written in the firmware file. There are all 6 encoder.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2021 15:40 #198009 by PCW
Can you post that as a text file? (.txt)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2021 15:55 #198011 by Alexf2a
I apply in the txt format
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2021 16:22 - 08 Feb 2021 16:23 #198014 by PCW
OK that looks correct

1. Are you sure you don't have a pinout or cable issue?
the pins listed are DB25 pin for a 1-1 HDR26 --> DB25 flat cable
with pins 1 -->1 and HDR pin 26 unconnected

2. Be very careful with bare I/O pins. Connecting them to a voltage >7V or
more likely less than -0.7V will damage the I/O pin. Its very easy to apply
less than -0.7V due to HF ground noise, so just connecting an input to frame
ground will likely destroy that pin. You can protect against this kind of damage
with a series resistor in the 470 Ohm region.
Last edit: 08 Feb 2021 16:23 by PCW.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2021 16:33 #198016 by Alexf2a
I use all spare parts and cables purchased on the mesa website. C10 boards are also working.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2021 17:02 #198022 by PCW
You might Ohm out the flat cable. We had quite a few problems with the latest lot
of those (they passed out tests but the strain relief doesn't work well and its easy to
break wires on the DB25 end)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
08 Feb 2021 17:42 #198027 by Alexf2a
Do I need to check all the wires of a flat cable with a device? Then it is strange - after all, halscop sees signals A and B with encoder. And I ran the 5i25 with the prob-rfx2 firmware and my motors worked from this connector. But if necessary, I will check this cable. Thanks for the help!!!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: PCWjmelson
Time to create page: 0.101 seconds
Powered by Kunena Forum