PP 7i92/C11G problem

More
17 Jul 2018 21:48 #114419 by crowloy
PP 7i92/C11G problem was created by crowloy
So I've got pathpilot up and running, everything is where is should be except for the coolant button.
this button was on gpio.001 which of course something else on the C11G bob and caused PP to error out. I can put it on gpio.000 which is pin 1 relay on the bob. pin file is setup for this, HAL I've modified to use 000 instead of 001 but I can not trigger the relay at all. So, I'm missing something.. I'm using the 7i92_C11Gx2D.bit file. If I but the config jumper from pin1 to pin17 (charge pump), the relay turns on/off with the FWD/REV buttons.

The other issue I'm having is that in high speed spindle range, I have a max of 3.4v on the spindle 0-10v pin. So far this is eluding me completely. I tried setting up for a high speed spindle, but that's not it either.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
17 Jul 2018 23:09 #114434 by PCW
Replied by PCW on topic PP 7i92/C11G problem
Can your post your current hal/ini files?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
17 Jul 2018 23:19 #114435 by crowloy
Replied by crowloy on topic PP 7i92/C11G problem
just discovered that my charge pump is not working now.. When I run the spindle, it turns on the board. turn off the spindle and it turns off the board. Looking into the .hal right now to see what I've mucked up again.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
18 Jul 2018 19:27 #114489 by crowloy
Replied by crowloy on topic PP 7i92/C11G problem
here are my hal and .ini files

File Attachment:

File Name: tormach_mill_mesa.hal
File Size:28 KB

File Attachment:

File Name: tormach_mill_base.ini
File Size:7 KB
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
19 Jul 2018 03:37 - 19 Jul 2018 03:55 #114514 by PCW
Replied by PCW on topic PP 7i92/C11G problem
OK the chargepump problem is pretty simple:
On a C11G config the spindle speed is controlled by PWM 0
and stepgen 4 controls the chargepump. On the tormach config, Stepgen 4 is used for spindle control and
PWM 0 for chargepump so you have to swap the functions of these in the hal file

Tormachs stepgen4 setup is pretty close to right already for the chargepump
except the velocity command should be set to a constant (12500) and the stepgen enable should be connected to machine-on rather than spindle on

The PWMgen will need to be setup and scaled properly for spindle control use

BTW it would be helpful when editing the hal file to replace the tormach info in this comment section of the pathpilot hal file
with the configuration pinout of the C11G config (and your I/O functions), something like this
########################################################################
# 5i25
# Configuration pin-out:


#Pin#  I/O   Pri. func    Sec. func       Chan      Pin func       
#
#  1      0   IOPort       None
# 14      1   IOPort       PWMGen           0        Spindle   
#  2      2   IOPort       StepGen          0        XStep   
# 15      3   IOPort       None
#  3      4   IOPort       StepGen          0        XDir   
# 16      5   IOPort       None
#  4      6   IOPort       StepGen          1        Y Step          
# 17      7   IOPort       StepGen          4        Chargepump   
#  5      8   IOPort       StepGen          1        YDir            
#  6      9   IOPort       StepGen          2        ZStep         
#  7     10   IOPort       StepGen          2        ZDir           
#  8     11   IOPort       StepGen          3        AStep           
#  9     12   IOPort       StepGen          3        ADir           
# 10     13   IOPort       QCount           0        Quad-A        
# 11     14   IOPort       QCount           0        Quad-B         
# 12     15   IOPort       QCount           0        Quad-IDX     
# 13     16   IOPort       None
Last edit: 19 Jul 2018 03:55 by PCW.
The following user(s) said Thank You: crowloy

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
19 Jul 2018 23:21 #114543 by crowloy
Replied by crowloy on topic PP 7i92/C11G problem
thanks for the kick in the *ss. I now have a 7i92 with C11G working as it should. probably still a couple of issues to work out but I can command a speed, and PP follows the commanded speed on the PWM output. As well, coolant and spindle dir/enable are working. Need to work on the Reset button though. it should be a toggle I believe and currently it's a one way on screen switch. it will toggle off if I press the mechanical reset button but I can not toggle it off from the screen.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
20 Jul 2018 09:32 #114573 by Robi63
Replied by Robi63 on topic PP 7i92/C11G problem
I have a 5i25 with C11GS with this configuration everything works fine.
See if it can help you.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jul 2018 20:43 #114912 by crowloy
Replied by crowloy on topic PP 7i92/C11G problem
ok. last issue I think. I can Fwd the spindle and Rev the spindle all day long as long as I don't hit stop. Once I hit stop, I have to reset the 7i92 controller before i can get a response of it. I'm still scratching my head on this one.

I'd really like to have a minumalistic change to the PP files. I know this is not entirely possible though..
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
27 Jul 2018 00:33 #114922 by PCW
Replied by PCW on topic PP 7i92/C11G problem
I would trace operation by using halmeter on the signals/pins that control spindle direction

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
27 Jul 2018 05:57 #114933 by tommylight
Replied by tommylight on topic PP 7i92/C11G problem

crowloy wrote: ok. last issue I think. I can Fwd the spindle and Rev the spindle all day long as long as I don't hit stop. Once I hit stop, I have to reset the 7i92 controller before i can get a response of it.

That points out to back EMF or induction causing a spike in supply voltage, so you should check grounding, power supply, wiring as somehow that voltage generated by the spindle disconnecting or free-wheeling is getting back to the 7i92.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: cncbasher
Time to create page: 0.112 seconds
Powered by Kunena Forum