Beckhoff ethercat 64 with bit linuxcnc, How to install.

More
21 Mar 2021 10:49 #203102 by V-max
Hi DB.

Excuse my delay but I am having harder days too.

Attached the get-sources out + Dmesg of and clean system+riplnc +your XML startup.

V_max

I have attached an XML with my real configuration, Can you take a look, please?.
it's giving me 0xF4A5 (Soe error). This configuration works in TC3 with 10000us (TN cycle) but doesn't run with 1000us too in the same PC(win10). In TC3 give F415 error and sometimes 0x4FA5.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
21 Mar 2021 11:47 #203108 by db1981
Hi V-max,

does my AX5000 config still run and goes to op??

There is an "big" mistake in your installation :

Note: Using POSIX non-realtime


your linuxcnc is not running in realtime mode... If my config still runs, may be it is because i haven't configured any encoders and related to this there is no data to send.....

Please post the output of : uname -a

did you configure your rip install in the following way?
- linuxcnc/debian/ ./configure uspace
- linuxcnc/src/ ./autogen.sh
- linuxcnc/src/ ./configure --with-realtime=uspace
- make
- sudo make setuid

?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
21 Mar 2021 13:24 #203118 by V-max
Hi DB.

Wooouuu!!!!!!

Yes, yours goes to OP state.

uname -a out:

"avc@avc:~/LinuxCncRip/scripts$ sudo uname -a
[sudo] password for avc:
Linux avc 4.19.0-14-rt-amd64 #1 SMP PREEMPT RT Debian 4.19.171-2 (2021-01-30) x86_64 GNU/Linux
avc@avc:~/LinuxCncRip/scripts$ "


I have attached the complete process in Terminal2.txt

Thanks again, (Imposible without you)
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
21 Mar 2021 13:40 #203119 by db1981
debian/configure still has errors ...

I'dont understand this at the moment, linuxcnc doesnt run in realtime.
I'm not shure, but please repeat this in a new opened terminal, there should be no rip-environment in front of configure / compiling.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
21 Mar 2021 20:29 #203153 by V-max
I DB
They were speaking about at:
forum.linuxcnc.org/38-general-linuxcnc-q...time?start=10#203152

Maybe there is no patch for the kernel that I've installed.
Do you know where to find the correct patch and kernel?
Remembering, I had problems installing the official release:
LinuxCNC 2.8.0 Debian 10 Buster PREEMPT-RT ISO
I didn't find the headers for this kernel.
Thanks

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
09 Apr 2021 13:14 #205427 by V-max
Hi Grotius,
I was unable to install and run Debian with EtherCat by me own and following your advice I installed this distro.
Questions:

Is there any forum with doubts?

With this distro, is it need to do something special to start Ethercat?
"avc@debian:~$ ethercat slaves
Failed to obtain number of masters: Failed to open master device /dev/EtherCAT0: No such file or directory"

Inside the readme.txt says to install without username and password, I was unable,Is it possible in Debian?

Inside : applitation/CNC/ there is two Linuxcnc Installation but noone Rip

Thank you in advantage

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 Apr 2021 07:36 - 12 Apr 2021 07:44 #205708 by Grotius
Hi,

Inside the readme.txt says to install without username and password, I was unable,Is it possible in Debian?

Only leave blanco the root name and leave blanco root passwd.
Just fill in the username and userpasswd.

If you done this incorrect. The succes with ethercat and other software will fail.
It is my fault it is mentioned not good enough at the readme page.

In my new outcomming distro, this will be much easyer. Trough a preceed.cfg file, i can customize the debian installer that you
only have to fill in the username + userpasswd. Root entry's will not be visible anymore during installation process.

Announcement upcoming very cool distro. I am focussing on a preconfigured desktop environment, etc. Switched the xfce desktop to something with more future.

Attachments:
Last edit: 12 Apr 2021 07:44 by Grotius.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
17 Apr 2021 21:07 - 17 Apr 2021 21:17 #206228 by hozte
Hello V-max,
the problem is the name of your ethernet adapter. You have to change in the ethercat_setup_script.sh file the name

of the ethernet adapter to your one.
Run the installer again.

@Grotius
Many thanks for your ISO. Installing of Ethercat is now very easy!

Best regards
Matthias
Attachments:
Last edit: 17 Apr 2021 21:17 by hozte.
The following user(s) said Thank You: Grotius

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: PCWjmelson
Time to create page: 0.165 seconds
Powered by Kunena Forum