WHB04B-4 nie działa płynnie
- jarcysgru
- Premium Member
-
Less
More
- Thank you received: 6
27 Apr 2026 11:00 - 27 Apr 2026 11:31 #345970
by jarcysgru
WHB04B-4 nie działa płynnie was created by jarcysgru
Witam mam linuxcnc 2.9.8 płyta Mesa7i92 z SSK-MB2 jest to frezarka trzy osie X Y Z programy ngc działają prawidłowo.
Uruchomiłem WHBO4B-4 na przewodzie i nie do końca działa prawidłowo czyli gdy kręcę kółkiem i gdy przestanę oś idzie dalej .
Proszę co mam nie tak ustawione.
Załączam moją konfigurację.
Uruchomiłem WHBO4B-4 na przewodzie i nie do końca działa prawidłowo czyli gdy kręcę kółkiem i gdy przestanę oś idzie dalej .
Proszę co mam nie tak ustawione.
Załączam moją konfigurację.
Attachments:
Last edit: 27 Apr 2026 11:31 by jarcysgru.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- tommylight
-
- Moderator
-
Less
More
- Thank you received: 7405
27 Apr 2026 13:47 #345987
by tommylight
Replied by tommylight on topic WHB04B-4 nie działa płynnie
Google translation:
"Hello, I have a LinuxCNC 2.9.8 Mesa7i92 board with SSK-MB2. It's a three-axis milling machine with X, Y, and Z axes. NGC programs work fine. I started the WHBO4B-4 with a cable and it doesn't quite work correctly. When I turn the wheel, the axis continues to move when I stop.
Please tell me what I have configured incorrectly."
"Hello, I have a LinuxCNC 2.9.8 Mesa7i92 board with SSK-MB2. It's a three-axis milling machine with X, Y, and Z axes. NGC programs work fine. I started the WHBO4B-4 with a cable and it doesn't quite work correctly. When I turn the wheel, the axis continues to move when I stop.
Please tell me what I have configured incorrectly."
- jarcysgru
- Premium Member
-
Less
More
16 Jun 2026 13:49 - 16 Jun 2026 19:59 #347113
by jarcysgru
Replied by jarcysgru on topic WHB04B-4 nie działa płynnie
Cześć wszystkim,
mam problem z moim przewodowym wisiorkiem XHC WHB04B-4. Kiedy próbuję przesunąć topory za pomocą koła ręcznego, ruch wcale nie jest płynny — zacina się, zacinają się i poruszają w szarpany/drżący sposób.
Co ważne, zauważalne jest opóźnienie, gdy przestaję kręcić kierownicą. Oś porusza się jeszcze przez krótką chwilę po tym, jak już przestałem kręcić kołem, jakby impulsy były buforowane.
Wcześniej miałem dokładnie tę samą frezarkę działającą na LinuxCNC 2.7.14 i wisiorka działała idealnie płynnie bez żadnych problemów. Problem pojawił się po aktualizacji systemu do wersji 2.9.8.
Sama maszyna działa bez zarzutu i płynnie podczas wykonywania programów G-code lub biegania przez interfejs graficzny. Problem pojawia się tylko przy użyciu kierownicy MPG.
Oto szczegóły mojej konfiguracji:
- LinuxCNC wersja 2.9.8 (zaktualizowana z 2.7.14)
- Kontroler ruchu: Mesa 7i92
- Płytka rozdzielcza (breakout): SSK-MB2
- Sterowniki: ZDM-2HA865 (sterownik zamkniętej pętli)
- Silniki: NEMA 34 Zamknięte pętle silników krokowych (5Nm, 6A)
- Typ maszyny: 3-osiowa frezarka CNC
- Połączenie: przewodowe połączenie USB bezpośrednio z komputerem
Podejrzewam, że to konflikt z halui.mode.teleop lub błędnie skonfigurowane ustawienia trybu prędkości/pozycji w moim niestandardowym pliku WHB04B HAL z powodu zmian architektonicznych 2.7–2.9, ale nie jestem pewien, jak to rozwiązać w moim zestawie Mesa.
Dołączam pliki .ini i .hal (w tym niestandardową konfigurację komponentu HAL xhc-whb04b).
Czy ktoś mógłby mnie pokierować, jak zacząć płynnie biegać? Z góry dziękuję za pomoc!
In linuxcnc version 2.7.14 I had the milling machine only on the SSK-MB2 board
mam problem z moim przewodowym wisiorkiem XHC WHB04B-4. Kiedy próbuję przesunąć topory za pomocą koła ręcznego, ruch wcale nie jest płynny — zacina się, zacinają się i poruszają w szarpany/drżący sposób.
Co ważne, zauważalne jest opóźnienie, gdy przestaję kręcić kierownicą. Oś porusza się jeszcze przez krótką chwilę po tym, jak już przestałem kręcić kołem, jakby impulsy były buforowane.
Wcześniej miałem dokładnie tę samą frezarkę działającą na LinuxCNC 2.7.14 i wisiorka działała idealnie płynnie bez żadnych problemów. Problem pojawił się po aktualizacji systemu do wersji 2.9.8.
Sama maszyna działa bez zarzutu i płynnie podczas wykonywania programów G-code lub biegania przez interfejs graficzny. Problem pojawia się tylko przy użyciu kierownicy MPG.
Oto szczegóły mojej konfiguracji:
- LinuxCNC wersja 2.9.8 (zaktualizowana z 2.7.14)
- Kontroler ruchu: Mesa 7i92
- Płytka rozdzielcza (breakout): SSK-MB2
- Sterowniki: ZDM-2HA865 (sterownik zamkniętej pętli)
- Silniki: NEMA 34 Zamknięte pętle silników krokowych (5Nm, 6A)
- Typ maszyny: 3-osiowa frezarka CNC
- Połączenie: przewodowe połączenie USB bezpośrednio z komputerem
Podejrzewam, że to konflikt z halui.mode.teleop lub błędnie skonfigurowane ustawienia trybu prędkości/pozycji w moim niestandardowym pliku WHB04B HAL z powodu zmian architektonicznych 2.7–2.9, ale nie jestem pewien, jak to rozwiązać w moim zestawie Mesa.
Dołączam pliki .ini i .hal (w tym niestandardową konfigurację komponentu HAL xhc-whb04b).
Czy ktoś mógłby mnie pokierować, jak zacząć płynnie biegać? Z góry dziękuję za pomoc!
In linuxcnc version 2.7.14 I had the milling machine only on the SSK-MB2 board
Attachments:
Last edit: 16 Jun 2026 19:59 by jarcysgru.
- jarcysgru
- Premium Member
-
Less
More
25 Jun 2026 11:39 - 25 Jun 2026 11:41 #347321
by jarcysgru
Replied by jarcysgru on topic WHB04B-4 nie działa płynnie
Hi everyone,I managed to fix the issue on my setup. I am using LinuxCNC version 2.8.4.After applying the configuration below, the pendant (wędka) works perfectly smooth now! I have absolutely no delays, no lags, and no sudden jumps anymore.Here is the HAL configuration that solved the problem:
Attachments:
Last edit: 25 Jun 2026 11:41 by jarcysgru.
Time to create page: 0.147 seconds