Materialverter Script Causes Z-Axis to Stop Working

More
02 Dec 2019 01:53 - 02 Dec 2019 01:53 #151720 by MakingStuff
I created a material.cfg file using the materialverter script and now the z-axis has stopped moving. The z-axis will jog but when a gcode program is run, only the x and y axis move. If I copy the old generic material.cfg file back into the config directory, the z-axis starts working again. Any suggestions on what to do to fix this?
Last edit: 02 Dec 2019 01:53 by MakingStuff.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Dec 2019 04:13 - 02 Dec 2019 04:30 #151724 by phillc54
Could you post both the files.

Edit: Could you also post a GCode file that exhibits these symptoms.
Last edit: 02 Dec 2019 04:30 by phillc54.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Dec 2019 14:10 #151747 by MakingStuff
Here are the two cfg files. I had to rename them .txt to upload. I also included the gcode I was trying to cut after changing the .cfg file. However, none of the gcode I had would work the z-axis after changing the .cfg file (it's not limited to this file).
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Dec 2019 22:13 #151778 by phillc54
In the new material file the THC entries for [MATERIAL_NUMBER_9] and [MATERIAL_NUMBER_11] are invalid, they need to be changed to a 1 or a 0.

I don't have any error checking for invalid values when reading these files. If you run LinuxCNC from a terminal you will see the errors and it does not fully load the configuration which is what is causing your issue.

I am not sure without seeing your original tool file that you imported whether this was caused by the Materialveter or an entry in your tool file.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Dec 2019 00:09 #151789 by MakingStuff

I am not sure without seeing your original tool file that you imported whether this was caused by the Materialveter or an entry in your tool file.


I created the file manually with the materialverter.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Dec 2019 00:51 #151798 by phillc54
Hopefully then it was your input rather than Materialverter.

Can you confirm if the edits fix your issue.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Dec 2019 14:22 #151869 by MakingStuff

Can you confirm if the edits fix your issue.


Yes it fixed my issue. I now remember that I went back and fixed the pierce height and must have changed the THC setting by mistake. It all works now. I really like being able to select the material from the drop down now.

I did find another problem when trying to import a Sheetcam Toolset csv file. I get the error shown in the attachment. The tools set generated by Sheetcam is also attached (renamed to .txt from .csv).
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Dec 2019 22:12 #151906 by phillc54
OK, yours is a csv file, I didn't know that format was available.

The original tool files I was given to work with were in a different format as shown in the attached file.

BTW did you sort out your issue with the arc extinguishing prematurely?
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Dec 2019 23:40 #151920 by MakingStuff

BTW did you sort out your issue with the arc extinguishing prematurely?


If I set the pierce height to around .075 or less it seems to work OK. I ordered a new CPC plug so I could build a cable to use the ARC OK signal from the Hypertherm instead of the THC. Everything should be here tomorrow so I can put it together and see if that works better.
The following user(s) said Thank You: phillc54

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Dec 2019 23:41 #151921 by MakingStuff

OK, yours is a csv file, I didn't know that format was available.


That is the only option I have to export them in Sheetcam. Is there another way to do it?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: phillc54
Time to create page: 0.094 seconds
Powered by Kunena Forum