How to set EMC2 under this set of drivers.
jak nie to mam gdzies cd ze starszym to sprobuje na starszym to odpalic jak cos a napewno skorzystam z tego linku :
wiki.zentoolworks.com/index.php/Morgan's...ig_for_TB6560_driver
no i po probach ustawienia poleglem naraize z emc2 stoja w miejscu w mach3 juz swoej pliki ciete dzisiaj byly mam nadzieje ze dzisiaj dodja frezy bo naraize jakims tam dziwadlem sobie probuje i efekty nie sa powalajace ale widze ze mechanika dziala poprawnie wiec jestem dobrej mysli
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Mozesz smialo skorzystac z linka ktorego podalem wyzej.
Jedynym bledem ktory zrobilem to z przyzwyczajenia po mach3 silniki mialem 200 krokow i taka wartosc trzeba wpisac w konfiguratorze i podac skok sruby a emc sam obliczy wsio w mach3 trzeba bylo podac mu dokldanie czyli jesli mam sterownik ustawiony na 1/2 kroku to liczylem w/g wzoru :
200 krokow ( ustawienie 1/2 kroka na sterowniku to daje liczbe 2 ) * 2 = 400 / ( skok sruby ) 1.75 = 228
i tak wpisalem w EMC za pierszym razem a to byl blad nalezalo wpisac 200
No to teraz zabawa z blenderem i manualem do EMC.
A i stacja lutownicza mi pad³a muszê ja naprwiæ lub kupiæ now± , bez niej to tak jak bez rêki pozdrawiam Jarek
Mam pytanie i pro¶bê na tych kartach wpisywa³e¶ dok³adnie te parametry tylko jak wiadomo skok ¶ruby twój
Witam to fajnie ¿e dzia³a ci maszynka na EMC2 ja mam sterownik ale nie mam czsu na razie go pod³aczyæ. Jedno pytanie jak wpisaæ skok ¶ruby trapezowej 12x3 czyli skok 3mm ?
A i stacja lutownicza mi pad³a muszê ja naprwiæ lub kupiæ now± , bez niej to tak jak bez rêki pozdrawiam Jarek
Mam pytanie i pro¶bê na tych kartach wpisywa³e¶ dok³adnie te parametry tylko jak wiadomo skok ¶ruby twój[/
jarcysgru wrote:
jarcysgru wrote:
jarcysgru wrote:
jarcysgru wrote:
Witam to fajnie ¿e dzia³a ci maszynka na EMC2 ja mam sterownik ale nie mam czsu na razie go pod³aczyæ. Jedno pytanie jak wpisaæ skok ¶ruby trapezowej 12x3 czyli skok 3mm ?
Mam pytanie i pro¶bê na tych kartach wpisywa³e¶ dok³adnie te parametry tylko jak wiadomo skok ¶ruby twój
Teraz pytanie do innych opcji ktos moze mi dokladnie wytlumaczyc opcje :
Pulley teeth:
Maximum Velocity:
Maximum Acceleration :
Table travel : ( rozumiem ze max wymiary mojego stolu roboczego w danej osi ? )
dla osi Z domyslnie jest -4 podane czyli od zera maszyny moze jeszcze zejsc 4 mm w dol ?
program stepgen jest przetłumaczony na Polski więc nie wiem dlaczego macie problem z tłumaczeniem.
Pulley teeth - jaka jest przekładnia na osi pomiędzy silnikiem a śrubą
Max acceleration - maksymalne przyspieszenie dla osi
Max velocity - maksymalna prędkość
Co do tłumaczenia zakresu stołu masz racje.
Jeszcz enie wiem jak sobie poradzic z ustawieniem dokladnym valocity naraize mam wpisane na pale 29
jedno co zauwazylem w/g ustawien ktore zrobilem tak jak w tym tutorialu to przewaznie os Z moge tylko ruszyc recznie mimo wylaczenia zasilania w EMC X i Y jest tak jak by ciagle pod sygnalem czyli wnioskuje z tego ze ustawienia PIN nie sa do konca poprawne dla tego sterownika na stronie :
wiki.zentoolworks.com/index.php/Morgan's...ig_for_TB6560_driver
Co myslice o tym recznym sterowaniu :
www.aliexpress.com/store/11777/209770542...or-Driver-UC132.html
ogolnie to szukam innego ale cos chinole albo to wycofali albo nigdzie znalesc nie moge
na rysunku glownym przy sterownikach byl taki diagram :
objects.reprap.org/mediawiki/images/0/0f/TB6560_w.png
jak rok temu zamawialem sterownik to ten manualny interfejs byl w cenie wsumie sterownika mowie o tym zrobionym na bazie kontrolera gier bo jest tam kolko do precyzyjnego ruchu osi
Moze ktos wie gdzie to kupic ?
The definition of 1-PIN 25 of Parallel Interface:
PIN9 PIN14 PIN7 PIN1 PIN2 PIN3 PIN8 PIN6 PIN4 PIN5 PIN16 PIN17
spindle motor X Enable X Dir X Step Y Enable Y Dir Y Step Z Enable Z Dir Z Step Expand output 1 Expand output2