Plasma no ARC OK and torch fires when machine is turned on

More
13 Jul 2020 07:35 #174473 by luftlupus
cheers for the help ill see what i can get sorted out

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Jul 2020 08:05 #174476 by tommylight
Did the machine torch come with the machine or was it fitted after ?
Some torches use only two wires to fire the torch and check if the torch cap is on, so when removing the hand switch they will be stuck on.
The only solution in that case would be to open the plasma and cut one of the thin wires from the torch and wire the torch on signal between that cut wire. That way the safety of removing the torch cap will still remain functional.
The following user(s) said Thank You: rodw

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Jul 2020 08:09 #174477 by rodw
I know PCW says you can use the spindle relay but I built mine before I read his advice so I trigger the torch using a relay on an output pin. If you do this and use a electro-mechanical relay be sure to add a flyback diode across the relay coil contacts with the band pointing back towards the output pin.

I would try that and edit your hal file before panicking too much.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Jul 2020 08:10 #174478 by phillc54
The main problem is the torch is coming on with the CNCport disconnected.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Jul 2020 08:23 #174482 by rodw

The main problem is the torch is coming on with the CNCport disconnected.


I would review the wiring internal to the torch. I know when I bought an Everlast and a machine torch, I had to modify the wiring in the torch to make it work as expected. I can't remember what the original behaviour was though sorry.
The following user(s) said Thank You: luftlupus

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Jul 2020 08:25 #174483 by tommylight

The main problem is the torch is coming on with the CNCport disconnected.

That points to the exact issue i mentioned above.
The following user(s) said Thank You: rodw, luftlupus

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Jul 2020 09:15 #174486 by luftlupus

Did the machine torch come with the machine or was it fitted after ?
Some torches use only two wires to fire the torch and check if the torch cap is on, so when removing the hand switch they will be stuck on.
The only solution in that case would be to open the plasma and cut one of the thin wires from the torch and wire the torch on signal between that cut wire. That way the safety of removing the torch cap will still remain functional.


the torch came from the company that makes the machine.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Jul 2020 09:19 - 13 Jul 2020 09:21 #174487 by luftlupus

The main problem is the torch is coming on with the CNCport disconnected.


I would review the wiring internal to the torch. I know when I bought an Everlast and a machine torch, I had to modify the wiring in the torch to make it work as expected. I can't remember what the original behaviour was though sorry.


going to make a call to the company tomorrow and see what they say, might be missing something internal.
ill stick using the spindle relay for now but ill keep it in mind.
Last edit: 13 Jul 2020 09:21 by luftlupus.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Jul 2020 09:57 #174489 by rodw

the torch came from the company that makes the machine.


So did mine. It was delivered with the machine.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
15 Jul 2020 23:32 - 15 Jul 2020 23:46 #174778 by luftlupus
Just an update, Turns out the plasma torch is wired incorrectly for my machine so its being sent back to be fixed.
(When the torch was plugged in it was jumping the start pins)
Attachments:
Last edit: 15 Jul 2020 23:46 by luftlupus.
The following user(s) said Thank You: phillc54

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: snowgoer540
Time to create page: 0.285 seconds
Powered by Kunena Forum