Can't get lathe to Feed

More
25 Apr 2021 15:19 #207020 by rider-83
Replied by rider-83 on topic Can't get lathe to Feed
feed over ride is 100%

I tried ' sets spindle-at-speed 1, '

No change.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
25 Apr 2021 15:20 #207021 by rider-83
Replied by rider-83 on topic Can't get lathe to Feed
I've created a quick lathe profile with stepconf and the issue is the same there as well.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
25 Apr 2021 15:27 - 25 Apr 2021 15:27 #207022 by andypugh
Replied by andypugh on topic Can't get lathe to Feed
The file contains a G95.
That is feed-per-rev mode.

It's probably a good thing that it isn't feeding, 500 mm/rev would be a bit much.

You can't use G95 mode without spindle position feedback (ie, a spindle encoder).

Try changing G95 to G94 in the G-code.
Last edit: 25 Apr 2021 15:27 by andypugh.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
25 Apr 2021 15:41 - 25 Apr 2021 15:48 #207024 by rider-83
Replied by rider-83 on topic Can't get lathe to Feed
That's interesting. Switching to G94 worked.

The only reason why I had F500 was to speed up the simulation.
I have been cutting metal with my machine in version 2.7 using G95 and F0.2

Something has change since the upgrade.
Last edit: 25 Apr 2021 15:48 by rider-83.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
25 Apr 2021 16:28 #207030 by andypugh
Replied by andypugh on topic Can't get lathe to Feed

Something has change since the upgrade.


The spindle pin names have changed. But they should have been converted automatically.

I can't see any hint that the HAL file ever contained spindle speed / position feedback, so I don't see any way that G95 can have worked.

www.linuxcnc.org/docs/2.8/html/examples/...ml#_spindle_feedback

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
25 Apr 2021 17:01 #207033 by rider-83
Replied by rider-83 on topic Can't get lathe to Feed
Do I need to trick the system into thinking its getting Feedback?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
25 Apr 2021 20:17 #207039 by andypugh
Replied by andypugh on topic Can't get lathe to Feed
You could try connecting spindle.0.speed-in directly to spindle.0.speed-out-rps.

I am a bit lost in the various threads, but isn't this a Boxford CNC? It should have a spindle encoder fitted.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Apr 2021 05:41 #207076 by rider-83
Replied by rider-83 on topic Can't get lathe to Feed
Yes it is a Boxford, but the old motor died and has a new Servo Motor arrangement so therfor has feedback.
I've run out of LPT inputs, and I'm being lazy in just trying to get this project finished without further complication.
It was supposed be be an easy project and a quick turn around but we discovered later that it was going to be a complete refit and has taken so far 9 months to get this far. I've lost enthusiasm with this particular project and just want it out the door, get paid, and move to the next one. Not the right thing to do, but I have a back log :(

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Apr 2021 07:59 #207085 by andypugh
Replied by andypugh on topic Can't get lathe to Feed
A CNC lathe without threading is a very limited lathe, though.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Apr 2021 09:24 #207088 by rider-83
Replied by rider-83 on topic Can't get lathe to Feed
You are making me feel bad

:)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.072 seconds
Powered by Kunena Forum