wrong scale thc of the z axis during cutting on qtplasmac

More
26 Jul 2021 00:54 #215916 by phillc54

today i got busy done a fresh install without touching anything left us, then installed master 2.9 copied my configuration and now plasmac.thc-feed-rate is 1500 without line in hal. everything seems to work, we need to let Tom know

I setup my machine with the IT locale and I get the same error, plasmac.thc-feed-rate is zero.

It is good that I can see the error, now I just have to find out why...
The following user(s) said Thank You: billykid, tommylight, snowgoer540

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jul 2021 01:39 #215922 by phillc54

today i got busy done a fresh install without touching anything left us, then installed master 2.9 copied my configuration and now plasmac.thc-feed-rate is 1500 without line in hal. everything seems to work, we need to let Tom know

I have pushed a fix for this. It seems it was a timing issue, the pin is now set later in the initialization sequence.
Why it didn't affect English language locales I have no idea...
The following user(s) said Thank You: billykid, snowgoer540

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jul 2021 06:48 #215932 by billykid
just tried it now okay Thank you very much
The following user(s) said Thank You: phillc54

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jul 2021 11:50 - 26 Jul 2021 11:51 #215952 by sibista
Hello

I added " setp plasmac.thc-feed-rate 10 " to .hal and now everything is ok. It looks like gui is not reading values.
Regards and thanks.
Last edit: 26 Jul 2021 11:51 by sibista.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jul 2021 12:05 #215955 by phillc54

Hello

I added " setp plasmac.thc-feed-rate 10 " to .hal and now everything is ok. It looks like gui is not reading values.
Regards and thanks.

Are you using version 1.0.56?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jul 2021 13:46 #215956 by sibista
I just installed 1.0.56 and it works without this command. Thc is now responsive to speed change. Problem has been solved. thanks a lot
The following user(s) said Thank You: phillc54, snowgoer540

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jul 2021 16:40 #215965 by billykid
today I made a few cuts it seems everything is fine. I have the 50: 1 ratio divider, with 90 volts of arc they arrive 1.6 on the thc, it will be better to put a 20: 1 or it doesn't matter?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jul 2021 16:55 #215966 by snowgoer540

today I made a few cuts it seems everything is fine. I have the 50: 1 ratio divider, with 90 volts of arc they arrive 1.6 on the thc, it will be better to put a 20: 1 or it doesn't matter?


Which THCAD do you have? It really comes down to "resolution". For example, if you have a THCAD-10, and your cut voltage is measured to be 100v, then at 50:1, the THCAD would read 2.0 volts. This is only 20% of the available range for the THCAD. By the same logic, if you are cutting at 100v at 20:1 then your voltage at the THCAD would be 5.0 volts. Now you are using 50% of the range for the THCAD. This gives you higher resolution.

So, I would use the combination that uses the greatest voltage range of the THCAD without maxing it out constantly. For Hypertherm, the max cutting voltage is somewhere around 150v.

Here is a long-winded post I've made in the past on the same subject: forum.linuxcnc.org/plasmac/39999-thcad-1...powermax45-xp#181612
The following user(s) said Thank You: billykid

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jul 2021 17:11 #215967 by billykid
sorry for not specifying it, i have thcad 10. I had built the divider together with an analog thc many years ago now I modify it. my plasma cut to 94 volts but more than 25 amps i can't push i only have 3 kw ... but it's a good inverter with pfc not chinese, pneumatic torch s45.
The following user(s) said Thank You: snowgoer540

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jul 2021 20:26 #215984 by billykid
Since it is a small generator the arc voltage is 92-94 from 20 to 35 amps and about 250 volts at no load, I change the divider to make 20: 1 should be okay.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: phillc54
Time to create page: 0.131 seconds
Powered by Kunena Forum